Bizar idee eigenlijk: uitkijken op een meer dat vroeger onderdeel was van een soms woeste zee en op een eiland dat een eeuw geleden nog niet bestond. En dat vanaf een stuk land dat toen ook nog alleen in de hoofden van knappe ingenieurs bestond. Een landschapskunstwerk herinnert aan de geschiedenis.

De Dorpentripper staat in de Noordoostpolder op een dijk langs het Zwarte Meer, de watergrens tussen het oude en nieuwe land. Kieviten buiten over elkaar heen boven de pas omgeploegde polderakkers. De ‘dutch mountains’ in de lucht zijn indrukwekkend. Op het Zwarte Meer glijdt een kleine armada aan plezierjachtjes langs het Vogeleiland, blijkbaar was er net even file bij de Kadoelerbrug.

Het uitzicht heeft wat internationaals. Als de zon schijnt,

doet het landschap om de een of andere reden aan een meer in Noord-Italië denken, ook al moet je de besneeuwde Alpentopper er zelf bij denken. En misschien is dat helemaal niet nodig. Het Vogeleiland, de watertoren van Sint Jansklooster, de skyline van Kampen en de kerktorens van Genemuiden mogen er ook zijn.

En wie dat niet genoeg vindt, kan genieten van kunstwerk Pier + Horizon. Dat ligt aan de boorden van het Zwarte Meer en verwijst op allerlei manieren naar de geschiedenis. Ooit lag hier twee zes kilometer lange strekdammen die Genemuiden verbonden met Oud-Kraggenburg, van waar de scheepvaart de Zuiderzee opvoer. De dammen moesten verzanding tegengaan en waren daarmee essentieel voor de economie van vooral Zwolle.

Het kunstwerk is bereikbaar vanaf de Zwartemeerweg. Heidi Vereecken-Van Beekhuizen runt daar met haar man boerderij Zuiderkrib. Ze breidt de agrarische activiteiten graag uit met creatieve initiatieven die deels de geschiedenis van deze locatie onder de aandacht moeten brengen. “In de polder gaat het vaak over Schokland of Kuinre, terwijl dit verhaal wat onderbelicht blijft. Dat wil ik graag veranderen.”

Ze zocht bijvoorbeeld de verbinding met Genemuiden. De tapijtstad ligt aan de overkant van het water en heeft een historische band met de Zuiderkrib, maar kennen deed ze het plaatsje eigenlijk niet. Heidi zocht de verhalen op in Genemuiden en organiseerde zelf een fietstocht om de Genemuidenaren ook op de historische plekken te wijzen. Als het aan haar ligt, komen er meer van dat soort activiteiten.

Bezoekers van Pier + Horizon profiteren ook van het werk van Heidi. Op mooiweerdagen zet ze onder het motto ‘Koffie van Keet’ een mand met koffie en koek op een picknicktafel bij het kunstwerk. Wie een paar munten als ruil in het mandje legt, heeft een nog mooiere tijd langs het Zwarte Meer.

Een goede dag om het uitzicht en de historie te ontdekken is zaterdag 29 juni. Dan is namelijk een kofferbakverkoop op de Zuiderkrib. Tussen 10.00 en 17.00 uur zijn er zeker twintig verkopers op het erf aan de Zwartemeerweg 52. Meer kraamhouders zijn welkom. Zij kunnen zich aanmelden via kofferbak@weiblij.nl.