Daar ligt ie dan. De Klimduin middenin Schoorl. Wie de uitputtende gang naar boven waagt, krijgt een uitzicht over een flink deel van Noord-Holland, maar niet op de Noordzee. Uitgerekend bij Schoorl ligt de hoogste én breedste duinenstrook van Nederland. Pas vijf kilometer verderop wacht het strand op haar gasten.
Ergens waart in Schoorl het Waddengevoel. Zelfs het winkelstraatje doet wat denken aan pakweg De Koog. Aan het einde, of het begin, het is maar aan welke kant je begint, ligt de opgang naar de Klimduin. Verreweg de grootste attractie van het dorp. De aanblik is indrukwekkend en fascinerend tegelijk. Een 51 meter hoge berg zand. En lopen in zand is zwaar. De durfals die rennend aan de klim beginnen, komen halverwege meestal bedrogen uit. Valt om de bliksem nog niet mee.
Doorlopen is zeker de moeite waard. Niet alleen vanwege het uitzicht, maar ook omdat boven een uitgebreid wandelnetwerk wacht. Door bossen, duinen en heidevelden. Het ruisen van de zee voorspelt het einddoel, maar wie het water echt wil bereiken moet niet opzien tegen kilometers maken. Luiaards, de Dorpentripper rekent zich daar ook toe, kiezen meestal voor de weg terug richting de terrassen en eettenten aan de voet van de Klimduin.
Een eeuw geleden bestond het duinengebied bij Schoorl overigens nog alleen maar uit zand. Een soort kille Sahara in de polder. Met het aanplanten van bomen en ander groen ontstond een bijzonder landschap. Het maakte van Schoorl nog meer een toeristentrekker dan voorheen. Veel vakantiegangers boeken een huisje of bungalow in de badplaats, waar ze altijd even moeten wandelen of fietsen om inderdaad tot strandgast uit te groeien.
Eeuwenlang was de Klimduin op Tweede Pinksterdag niet het decor voor families met kinderen. Op de Meidenmarkt ontdekten jongeren de andere sekse, maar ook steeds meer alcoholische versnaperingen en andere genotsmiddelen. Een dag in het jaar veranderde de duin in het schone landschap in een soort vuilnisbelt van drinkende en lallende feestvierders, op zoek naar elkaar of ander vertier. Daardoor dreigt de traditie verloren te gaan.
De 51 meter hoge zandpukkel is dan definitief het domein voor spelende kleuters, gezellige familietaferelen en mensen met wandelschoenen.
Geef een reactie