“Wat stom dat ik dat nooit aan papa of mama heb gevraagd…”, is een zin die wat ouder wordende mensen nog wel eens gebruiken. Op latere leeftijd duik je in het familieverleden, maar vragen stellen aan ouders die zijn overleden zit er niet meer in. En dus kun je maar beter zorgen dat de geschiedenis van de familie tijdig op papier staat. De Tekstkenner helpt bij het vastleggen van die familieverhalen.

Tekstkenner Erik Driessen weet zelf precies hoe het werkt. Hij begon met stamboomonderzoek, stuitte al snel op prachtige verhalen, maar kon voor de details niet meer terugvallen op de verhalen van pa of ma. Met diep graven in archieven en contact zoeken met verre familieleden, kreeg hij het beeld uiteindelijk toch compleet. Veel makkelijker is het natuurlijk om de verhalen bij leven en welzijn alvast op te schrijven.

En dat is precies wat De Tekstkenner voor opdrachtgevers doet. Voor een familie uit een vissersdorp legden we bijvoorbeeld het levensverhaal van een terminaal zieke vader vast. Die werkte zijn hele leven op zee en zat vol met bijzondere anekdotes. De familie heeft met behulp van De Tekstkenner alle herinneringen vastgelegd. Ook de komende generaties kennen de geschiedenis van de familie.

De Tekstkenner helpt bij het vastleggen van familieverhalen. Met 25 jaar ervaring als journalist haalt hij de verhalen boven water die anders misschien onbesproken blijven en verloren gaan. Die legt hij vast in een artikel of boekwerk, eventueel fraai vorm gegeven met foto’s, illustraties en archiefmateriaal. Ook stamboom- en archiefonderzoek kunnen we uitvoeren.

Denk eens na over de volgende mogelijkheden:

1.       Geschreven familieverhaal op basis van interview met vader, moeder, opa, oma of een ander familielid. Of familieverhaal op basis van informatie uit stamboom en archieven, als betrokken familieleden al zijn overleden

2.       Geschreven familieverhaal op basis van interview (zie 1), inclusief stamboomonderzoek en onderzoek in de (online) archieven.

3.       Fraai vormgegeven boek(je) met alle beschikbare informatie (zie 2) en aangeleverd fotomateriaal. Een waardevol document en een schitterende herinnering aan vader en/of moeder.

Meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met De Tekstkenner (info@detekstkenner.nl of 06-101 62 006). In een gesprek brengen we ook het budget en de verwachte kosten in kaart, waarna we een gerichte (vrijblijvende) offerte kunnen uitbrengen. De Tekstkenner is de tekstschrijver voor Zwartewaterland, Steenwijkerland, Noordoostpolder, Staphorst, Meppel en Zwolle.