Twintig jaar in het vak…

Dat het ineens tot je doordringt dat dit in feite een jubileumjaar is. Twintig jaar terug kwam ik namelijk in dienst bij Bak & Bakker Journalisten in Alkmaar, waar ik eerder al stage had gelopen. Het dienstverband startte tijdens het EK-voetbal in Engeland. Volgens mij op of rond de dag dat Nederland van Zwitserland won. In Alkmaar was ik onder meer correspondent voor ANP en schreef ik veel voor de kamer van Koophandel en natuurlijk voor de legendarische Alkmaarse Kabelkrant.

Teksten moest je nog per floppydisc van je eigen pc naar de kabelkrant-pc brengen. Berichten naar het ANP verstuurde je per telex. En je liep rond met zo’n pieper zodat het ANP je bij nacht en ontij kon bereiken. Dan was het vaak een kwestie van de dichtstbijzijnde telefooncel opzoeken, want de mobiele telefoon was nog maar net in opkomst. Internet bestond ook nog maar nauwelijks. ’s Ochtends kwam er een enorme stapel post binnen en de fax ratelde de hele dag door.
Na drie jaar Alkmaar verkaste ik naar Hilversum en Amsterdam, waar ik als bedrijfsjournalist voor DWR aan de slag ging, het huidige Waternet. Leuke baan, maar de files van eerst Alkmaar en later Genemuiden naar Hilversum waren van het tergende soort. Over drie kwartier deed ik ook wel eens twee uur en drie kwartier. De trein bood ook weinig soelaas. Om 05.50 uur opstaan was bovendien niet mijn favoriete bezigheid.
Daarom hapte ik toe toen Brugmedia vroeg of ik naar Kampen wilde komen, met speciale aandacht voor de nieuwe krant De Swollenaer in Zwolle. Ook was ik lichtelijk bij De Stadskoerier betrokken, hoewel ik vroeger altijd zei dat mijn loopbaan vermoedelijk mislukt was als ik daar terecht zou komen. Na zes leuke jaren met belachelijk veel werkuren tegen iets te weinig loon, besloot ik in te gaan op een vrijage met Broad Communications in Harderwijk.
Omdat ik daar enigszins parttime (eerst 32 en later 24 uur) aan de slag ging, kon ik ook wat meer freelancen. En dat freelancen nam steeds grotere vormen aan, zodat ik de laatste jaren zelfs helemaal zelfstandig door het leven ga. Ik werk voor puur journalistieke opdrachtgevers, mijn eigen websites en het Genemuider en regionale bedrijfsleven heeft mijn pennenvruchten behoorlijk ontdekt.
En dan is er blijkbaar ineens twintig jaar om. Terwijl ik eigenlijk nog steeds het gevoel heb dat ik nog maar net bezig ben. Best scary.

En oh nee, ik werk dit jaar niet met jubileumkortingen.