Tekstschrijver regio Zwolle

De afgelopen weken werkte ik als tekstschrijver onder meer voor marketingorganisatie WaterReijk. Die moet de Kop van Overijssel aan de toerist zien te brengen. In de jaarlijkse seizoensgids strooien bekende of minder bekende regiobewoners met favoriete plekken in de regio. En die zijn natuurlijk talrijk in de Kop van Overijssel. De meeste ken ik heel goed.

Als kind zat ik elke zaterdagmiddag op de achterbank van de auto van mijn ouders. Die reden mij dan naar Heerde, Epe, Zwolle, Hattem, Steenwijk, Meppel, Willemsoord, Havelte of weet ik veel wat voor dorp in een cirkel rondom Genemuiden. Gewoon omdat ze er graag op uit trokken. Als tekstschrijver in de regio Zwolle heb ik nog steeds veel baat bij die zaterdagmiddagtripjes. Noem een dorp en ik wijs hem aan op de kaart, noem een bezienswaardigheid en ik rijd er naar toe.

Die gebiedskennis komt me regelmatig goed van pas. Niet alleen zakelijk. Jaren terug sprak ik in een kroeg in Zwolle met een meisje en natuurlijk kwam de vraag op tafel ‘waar ze vandaan kwam’. ‘’Laag Zuthem…”, zei ze bijna verontschuldigend. “Ah, vlak buiten Zwolle dus…”, zei ik en de dame keek me opslag verliefd aan. “Niemand weet ooit waar Laag Zuthem ligt…”, zei ze.

Ook Zwolle en Kampen kennen nauwelijks geheimen voor mij. Als journalist werkte ik voor De Swollenaer en De Brug en die kranten brachten mij naar alle krochten en achterafstraten van de steden. Van Brunnepe tot het doolhof van Zwolle-Zuid. Het is moeilijk aan te geven wat ik nou precies heb aan al die topografische en cultuurhistorische informatie, maar als tekstschrijver kan ik ieder geval elke meter van de wijde regio Zwolle beschrijven.