Nog steeds enthousiast…

Als student Journalistiek aan Hogeschool Windesheim in Zwolle liep ik ooit stage bij een persbureau in Alkmaar. Daarvoor bezocht ik onder meer de gemeenteraad. Naast mij zat meestal een oudere journalist die het klappen van de zweep precies kende, maar die zijn scherpte en vooral zijn enthousiasme behoorlijk was kwijtgeraakt. “Ik weet wel hoe het afloopt…”, zei hij soms, als hij weer eens midden in een vergadering naar huis ging. Een keer liep het volstrekt anders af en schreef de man een onzinnig verhaal in de krant.

Aanstormend talent Erik Driessen nam zich voor om nooit verzuurd te raken in het vak. Wie zijn enthousiasme kwijtraakt, moet ander werk zoeken. Ik kon het me ook niet voorstellen dat ik ooit geen zin zou hebben om te schrijven of om bijeenkomsten te bezoeken. Het mooiste vak op aarde immers, die journalistiek. Dat de tijd zo snel zou gaan, realiseerde ik me vermoedelijk niet. Ondertussen zijn we namelijk dik twintig jaar verder en heb ik misschien wel de leeftijd van ‘die oude journalist’ van toen.

Als journalist en tekstschrijver maakte ik na Alkmaar tussenstops in Hilversum, Amsterdam, de regio Zwolle en Harderwijk. Sinds 2012 werk ik volledig zelfstandig onder de naam Tekstkenner. Ondanks mijn 44 jaar voel ik me nog steeds jong en het enthousiasme ben ik ook niet kwijtgeraakt. Natuurlijk zijn er dagen dat de werklust even iets minder is of dat je bijeenkomsten voor de veertiende keer in je loopbaan bezoekt. Sleur en routine liggen ook in de journalistiek best op de loer.

De afgelopen twintig jaar zocht ik echter continu naar nieuwe uitdagingen. Eigen websites als www.varenindekopvanoverijssel.nl en www.zwartsluisactueel.nl zorgden weer voor een enorme stoot motivatie en inspiratie. De journalist van destijds werkte vermoedelijk zijn hele leven voor de krant. Dan is het logisch dat het werkplezier op een gegeven moment wat inzakt. Na ruim twintig jaar journalist en tekstschrijven heb ik daar nog steeds geen last van. Hup, op naar de volgende opdracht.